Správně propojit chuť jídla a vína tak, aby k sobě ladily či se dokonce vzájemně podporovaly, je umění. Ve vybraných restauracích si za tímto účelem zvou při sestavování menu zkušené someliéry. Nicméně s trochou cviku to zvládnete i vy sami doma.
Existuje totiž několik pravidel, kterých byste se měli při výběru vhodného vína ke svému pokrmu držet. Začněte tím, že si zopakujete alespoň základní druhy vína. Víno se podle barvy dá rozdělit na bílé, růžové a červené. Následně pak podle obsahu kyselinek na sladké, polosladké, polosuché a suché.
Když vybíráte víno k pokrmu, pak volte víno podle jeho složení. Nejčastěji podle druhu masa, který servírujete.
Hovězí rádo červené
Hovězí maso v jakékoliv úpravě – propečený steak, pečeně dokonce i omáčka ze zvěřiny, všechna tato jídla budou skvěle chutnat se sklenkou výrazného červeného vína. V ideálním případě sáhněte po suchých vínech s plnou chutí, nic nezkazíte Frankovkou, Rulandským modrým nebo Merlotem. Pokud si na víno opravdu potrpíte, pak neváhejte sáhnout hlouběji do peněženky a dopřejte si nějaké archivní víno.
Červené víno podávejte i k vepřovému masu, nicméně například k telecímu však volte spíše bílé.
Drůbež nejlépe chutná s bílým vínem
O drůbeži a rybách se často mluví jako o bílém masu. V případě výběru vína to sedí naprosto dokonale. Pokud se chystáte podávat kuře, krůtu či rybu, pak sáhněte po lehkém bílém vínu. Ryby a drůbež se vyznačují jemnou chutí, tudíž by jejich chuť těžké červené víno přebylo. Servírujte je proto s odrůdami Müller Thurgau, Ryzlink rýnský nebo Sylván. Vhodnou variantou však může být k rybě též růžové víno – Zweigeltrebe, Frankovka nebo Svatovavřinecké.
Těstoviny snesou oboje
Tolik oblíbené těstovinové pokrmy jsou na hostiny skvělé i proto, že nemusíte příliš přemýšlet, jaké víno k nim budete podávat. Lépe se k nim sice hodí bílé lehké víno, ale v případě, že servírujete například boloňskou omáčku, kde je hovězí maso, pak si můžete dopřát i víno červené.
Dezerty a víno
Možná vám to zní jako nespojitelná kombinace, ale určitě jste už někdy slyšeli o dezertním vínu. Pro dezertní vína platí jednoduché pravidlo – víno musí být vždy sladší než dezert, ke kterému ho podáváte. Dá se říci, že bílá dezertní vína se hodí k méně sladkým dezertům a ta červená spíše k dezertům sladším. Výsledná kombinace vás jistě mile překvapí.
Víno a sýry
Pojídání sýru během pití vína je velmi oblíbené. Jenomže ke každému sýru se hodí i jiné víno. Tvrdé sýry jako je parmezán, chedar a podobně jsou skvělé s mladými ovocnými červenými víny jako Frankovka, Modrý Portugal nebo se svěžími bílými víny, např. s Veltlínským zeleným. Plísňové sýry si vychutnáte s jemně kořenitými mladými červenými víny a měkké sýry jsou skvělé s bílými, jemnými, nasládlými víny.
Víno se sice hodí téměř ke všem jídlům, ale mějte na paměti, že existují pokrmy, kde není víno nejlepší volbou. Víno se nehodí k jídlům okyseleným octem, k zavařeninám, čokoládovým polevám ani k vajíčkům či ke zmrzlině. Červené víno nepodávejte k pokrmům nasáklým mořskou vodou.
Pokud si však stále nejste jistí, jaké víno vybrat na vaši příští slavnostní večeři, nechte si poradit od profesionálů, kteří vám na základě svých zkušeností jistě rádi poradí.