Hubnutí Jídlo Novinky

Vyzkoušejte bezlepkovou stravu. Pomůže vám účinně zhubnout

Vyzkoušejte bezlepkovou stravu. Pomůže vám účinně zhubnout
Napsal Barbora

Osoby, které trpí alergií či nesnášenlivostí na lepek, musí ze své stravy vynechat veškeré potraviny, které lepek obsahují. Jedná se především o pečivo, těstoviny, sladkosti apod. Díky tomu jejich trávicí trakt není zatěžován lepkem a lépe funguje. Dochází také k hubnutí. Vyzkoušejte bezlepkovou stravu také vy. 

Co vynechat?

Lepek, gluten, je skupinou nestravitelných glykoproteinů, které se vyskytují  ve většině rostlin z rodu trávovitých, jedná se především o pšenici, ječmen, život, oves, popřípadě další obilniny. Z obilnin je dnes navíc vyráběno mnoho průmyslově zpracovaných potravin, tedy pečivo, sušenky, oplatky, sladkosti, knedlíky, těstoviny, kuskus apod.

Zdravotní přínos

Pokud se rozhodnete zkusit bezlepkovou cestu, měli byste všechny tyto potraviny ze své stravy vynechat. Přínos se následně netýká jen toho, že se naučíte používat mnoho dalších zdrojů potravin a zpestříte svůj jídelníček, ale začnete také hubnout a podpoříte zdraví trávicího traktu, který je jinak lepkem velmi často zatěžován.

Vyzkoušejte bezlepkovou stravu. Pomůže vám účinně zhubnout

Alternativy

Nemusíte se obávat, že by byla vaše strava nějak výrazně omezena. Konzumovat můžete například nadále těstoviny, jen musíte zvolit těstoviny například čočkové, pohankové či amarantové, místo pšeničných. Alternativ je neskutečné množství a mohou velmi dobře zpestřit váš jídelníček. Místo chleba a rohlíků k snídani si můžete dopřát smoothie, bezlepkové pečivo, kaši, ovoce apod. Váš jídelníček se zbaví také většiny průmyslově zpracovaných potravin, což potraviny s lepkem často jsou. Omezíte také konzumaci sladkého pečiva, různých sušenek apod. Konzumovat můžete například pohanku, kukuřičný kuskus, rýžovou kaši, rýži, luštěniny, amarant či různé druhy bezlepkových těstovin.

Pozvolný přechod

Důležité je, aby byl přechod na bezlepkovou stravu pozvolný a vy si na užívání nových typů ingrediencí zvykali. Pozvolný přechod bude zdravý pro váš organismus a lépe si na nový způsob stravování zvyknete.

O autorovi

Barbora