Jídlo

Máte chuť na něco horkého? Uvařte si rajčatovou polévku s čočkou

Máte chuť na něco horkého? Uvařte si rajčatovou polévku s čočkou

Chlad a zima nás lákají, abychom si k obědu přichystali něco horkého. Ideálně hutnou polévku, ke které si dáme jen krajíc čerstvého chleba. My vám dnes přináší netradiční rajčatovou polévku s červenou čočkou.

Recept na rajčatovou polévku s červenou čočkou

Na rajčatovou polévku budete potřebovat:
  • 1 červenou cibuli
  • 2 střední mrkve
  • 1 střední petržel
  • 2/3 hrnku červené čočky
  • krájená rajčata z plechovky
  • malý rajčatový protlak
  • 1 kostku zeleninového bujónu
  • sůl
  • pepř
  • nové koření
  • čerstvé bylinky pokud máte (petržel, nebo koriandr)
Postup:

Mrkev, cibuli a petržel oškrábeme a nakrájíme na malé kostičky. V hrnci na troše oleje na kostičky nakrájenou mrkev, cibuli a petrželi orestujeme dozlatova. Poté přidáme protlak a krájená rajčata a zalijeme vodou (asi 1 l). Polévku promícháme, osolíme, přidáme nové koření a červenou čočku. Vaříme do změknutí čočky. Nakonec dochutíme a můžeme podávat. Pokud máte čerstvé bylinky, ozdobte jimi polévku při podávání.

Zdravotní přínosy červené čočky

Červená čočka je skvělým přínosem rostlinných bílkovin, vlákniny, vitamínu skupiny B, kyseliny listové, draslíku, fosforu hořčíku, vápníku a železa. Její účinné látky dokážou bojovat se zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi, zácpou, zvýšenou hladinou cukru v krvi a pomáhat při hubnutí. Podle tradiční čínské medicíny podporuje čočka funkci srdce, ledvin a podporuje močení.

Polévka z červené čočky je skvělým pokrmem do zimního období. Výhoda červené čočky je ta, že se nemusí namáčet, jak jsme u jiných luštěnin zvyklí, a že má velmi pikantní chuť, připomínající pepř. Skvěle doladí řadu pokrmů, bez které byste nedocílili tak skvělé chuti.

Přesvědčte se sami a uvařte si rajčatovou polévku s červenou čočkou.

 

O autorovi

Karla Líbalová