Říci „udělám hrnec těstovin“ je snadné. Dělat to správně už tolik ne. Říkáte si, kolik chyb může člověk udělat při tak triviální věci? Představíme vám jich hned sedm.
Málo vody v hrnci
Pravidlem je, že v litru vody by se nemělo uvařit více než sto gramů těstovin. Vaření těstovin v malém množství vody je chyba, pokud se nejedná o recept na těstoviny v jednom hrnci, jehož tajemství spočívá ve vaření těstovin přímo v omáčce s přidáním trochy vody jako u rizota .
1. Příliš dlouhé vaření
Pokud je na obalu uvedeno 10 minut vaření, nepřekračujte tuto dobu. Před uplynutím času ji sceďte a vodu na vaření si uschovejte. Těstoviny vhoďte přímo do omáčky a nechte dovařit během procesu a podle potřeby přidejte vodu z vaření.
2. Proplachování těstovin
Čerstvě scezené těstoviny nikdy nedávejte pod kohoutek. Zastavení procesu vaření je chybou i při přípravě studeného těstovinového salátu.
3. Málo slaná voda
Solení vody „podle chuti“ může být klamné. Ve skutečnosti je přesné množství jedna polévková lžíce na litr vody a měla by se přidat, jakmile se voda začne vařit.
Tip: Nechce se vám nic připravovat? Tak si dejte nohy na stůl a objednejte chutné těstoviny, jako z dovolené v Itálii, u rozvoz těstovin Brno Caruso, nebo případně zavítejte doitalského bistra Brno Caruso. Vše z těch nejlepších těstovin a připravené rozeným Italem.
4. Olej do vody?
Někteří lidé přidávají olivový olej během vaření, aby „oddělili“ těstoviny, zvláště když jsou dlouhé nebo mají tvar vejce. Je to úplně k ničemu!
5. Špatný hrnec
Nevařte dlouhé těstoviny v příliš nízkém hrnci a nikdy je neskládejte, nebo ještě hůř, nelámejte špagety, aby se vešly. K vaření vždy vybírejte vhodný hrnec
6. Omáčka na těstoviny?
Aby se těstoviny dokonale spojily s omáčkou, měli byste je scedit, když jsou al dente, a prohodit je s omáčkou alespoň jednu minutu na sporáku.