I když srpen a prázdniny jsou za námi, počasí rozhodně stále není podzimní. Slunce nás láká do vody a večer usednout ke grilu. A co může být lepšího, než domácí burger? Pojďme se tedy podívat na recept.
Recept na domácí burger
To, že burger, který si uděláte doma, je mnohem lepší než z fast foodu, asi nikdo nebude vyvracet. Pokud jste milovníci masa, nechte se od řezníka namlít kvalitní hovězí maso. Ani vegetariáni nepřijdou zkrátka. Opékat se dá zelenina, sýr či houby. A po luštěninové variantě burgeru vám budou sahat i masožrouti. Dnes ale připravíme ten z masa.
Na masový burger budete potřebovat:
- 400 g mletého hovězího masa
- 1 vejce
- 2 stroužky česneku
- čerstvé bylinky
- mletý pepř
- sůl
Maso smícháme s vajíčkem a nadrceným česnekem. Přikrájíme čerstvé bylinky (skvěle se hodí například petržel) a osolíme a opepříme. Připravenou směs necháme chvíli odpočinout.
Na rozpálený gril vkládáme burgery. Gril nezapomeňte pomastit olejem nebo špekem. Pečeme z obou dvou stran.
Na domácí houstičky budete potřebovat:
- 150 g hladké mouky
- 5 g droždí
- 45 ml vlažné vody
- 1 vejce
- 1 – 2 lžíce olivového olej
- 1 lžičku soli
- 1 lžičku cukru
Do mísy vložíme mouku, rozdrobené droždí a promícháme. Směs zalijeme vlažnou vodou, do které postupně vmícháme vejce, olej, sůl a cukr. Těsto propracujeme do hladké konzistence a necháme na teplém místě vykynout alespoň hodinu. Poté vytvarujeme housky, které pečeme dozlatova.
Na česnekovou majonézu budete potřebovat:
- 300 g majonézy
- trochu mléka
- 2 drcené stroužky česneku
- sůl
- pepř
Česnek s majonézou promíchejte a zjemněte trochou mléka. Podle potřeby dosolte a opepřete.
Jak připravit burger
Na rozpáleném grilu rozpečeme rozkrojené housky. Obě půlky namažte majonézou a začněte vrstvit ingredience. Zvolit můžete salát, například hlávkový, rajče, sýr, červenou cibuli a jiné. Doladění záleží jen na vás.
Vyzkoušíte domácí burger i vy?