Pohanka je obilnina, která je plná zdravých vitamínů a minerálů. Oproti jiným zcela bezlepková a na lidský organismus působí léčivě. Posiluje například imunitní systém, ulevuje při hemeroidech, působí proti potenci a artritidě a podporuje trávicí trakt. Jak ale pohanku upravovat? Dnes vám přinášíme dva typy na pohankové pokrmy.
Pohankové palačinky
Na palačinky budete potřebovat:
- 500 ml mléka
- 200 g pohankové mouky
- 1 vejce
- špetku soli
- lžíce cukru
- olej
Postup:
V míse smícháme mléko s vejcem, moukou, solí a cukrem. Těsto dobře promícháme a necháme chvíli při pokojové teplotě odpočinout. Mezitím si rozpálíme pánev a přidáme pár kapek oleje (například kokosový). Olej pomocí mašlovačky rozprostřete po pánvičce a necháme rozehřát. Poté tvoříme tenké palačinky a pečeme z obou stran dozlatova. Výsledné palačinky můžeme podívat s džemem, tvarohem a čerstvým ovocem.
Houbová pohanka
Na houbovou pohanku budete potřebovat:
- 200 g pohanky (kroupy)
- 1 cibuli
- 100 g hub
- 400 ml zeleninového vývaru
- 2 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- rukolu
- 1 lžičku limetkové, nebo citrónové šťávy
- olej
Postup:
Pohanku properte a nechte okapat. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na jemno. Houby omyjte a nakrájejte na tenké plátky. Na pánvi rozehřejte olej a orestujte nejprve houby, poté přidejte cibuli a česnek. Pár minut smažte na mírném plameni. Vmíchejte pohanku, následně zalijte vývarem a limetkovou šťávou. Směs promíchejte, zakryjte poklicí a nechte vařit asi 5 minut. Poté směs stáhněte z tepla a nechte 20 minut dojít. K houbové pohance servírujte omytou rukolu, která dodá pokrmu výjimečnou chuť.
Pokrmy z pohanky vaše tělo obohatí o mangan, zinek, selen, měď, vitamín B1, B2, E a C. Pohanka obsahuje také nenasycené mastné kyseliny, jako je kyselina linolová a kyselina linoleová, které se podílejí na snižování hladiny cholesterolu v krvi.
S pohankou nešlápnete vedle. Vyzkoušejte ji a uvidíte, že si její nezaměnitelnou chuť zamilujete.