Rajčatová sezóna již započala a díky letošnímu přívalu slunečních paprsků si zahrádkáři na svou úrodu rajčat nemohou stěžovat. Máte na zahradě celou sklizeň červených jablíček a nevíte, co s nimi? Připravte si chutný domácí kečup, kterému se ty z obchodu prostě nevyrovnají. Oceníte ho jistě vy při grilování, ale také vaše ratolesti, které milují sladké.
Kečupová mánie
Pokud se vám na zahradě urodila přemíra rajčat, můžete kromě stálého připravovaní zeleninových salátů, gazpacha, caprese, těstovin s rajčaty apod. zkusit přípravu domácího kečupu. A opravdu se vám takové vaření vyplatí, jelikož je to neskutečná dobrota. Zvláště děti milují sladké a proč jim nedopřát zdravý domácí kečup bez konzervantů místo toho kupovaného, který často obsahuje naprosto zbytečné ingredience. A pokud nemáte záhon s rajčaty, nakoupit si je můžete na trhu. Tento rok se totiž úroda rajčat opravdu vydařila.
Jak na to?
- 2 kg rajčat
- 250 g neloupaných jablek (nejlépe letních)
- 250 g cibule
- 1 lžíce soli
- 125 ml octa
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 feferonku (nemusí být)
- 5 hřebíčků
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček celého pepře
- 150 g cukru (nejlépe třtinový, dopřeje kečupu tmavší barvu)
Rajčata si nejdříve spolu s jablky omyjte. Pokrájejte je, jablka a cibuli též a dejte je vařit spolu s octem, paprikou, solí, kořením a feferonkou. Na mírném plameni tuto směs vařte asi 1 1/2 hodiny.
Následně přidejte do směsi cukr a dalších 15 minut vařte hrnec nepřikrytý. Čím déle vaříte, tím více bude kečup hustší a chutnější. Po uvaření vyndejte ze směsi koření a rozmixujte. Rozmixovanou směs nalijte do připravených sklenic.
Kečup buď můžete skladovat v lednici a spotřebovávat ihned, nebo jej sterilizovat, aby vám déle vydržel. Pokud chcete kečup jen sladký, vyhněte se při přípravě feferonce nebo přidejte jen špetku pálivé papriky. Kečup si dochucujte podle vlastních preferencí.