Jídlo Lifestyle

Vůně Vietnamu – připravte si letní závitky

Vůně Vietnamu – připravte si letní závitky

Cizokrajná kuchyně je stále více oblíbenější. Jídlo jako pizza, špagety, sushi už skoro zdomácnělo a my je s velkou oblibou připravujeme i sami doma. Znáte ale přípravu vietnamských letních závitků? Možná plno z nás zná klasické smažené jarní závitky. Letní závitky jsou lehčí nesmaženou variantou, které v asijské kuchyni slouží jako předkrmy. Pojďme se společně podívat, jak si doma připravit letní vietnamské závitky.

Na letní závitky budete potřebovat:

  • rýžový papír (průměr cca 16 cm)
  • čerstvé bylinky – koriandr, může být i vietnamská máta
  • rýžové vlasové nudle
  • hlávkový salát
  • krevety
  • vejce
  • sůl
  • rybí omáčku

Postup

  1. V první řadě je potřeba si připravit malé krevety. Ty uvařte ve vroucí vodě, zbavte ocásků a přeřízněte podélně.
  2. V dalším kroku si připravte vaječnou omeletu. Vejce rozmíchejte s trochou mléka a místo soli přidejte rybí omáčku.
  3. Nyní nakrájejte omeletu na malé proužky, které budou o velikosti cca 8×1 cm. Tento proužek by se měl vejít do jednoho závitku.
  4. Bylinky omyjte a natrhejte na malé kousky.
  5. Rýžové nudle je potřeba podle návodu uvařit. Po uvaření nudle zceďte a propláchněte vlažnou vodou, aby se nelepili a lépe se s nimi manipulovalo.
  6. V posledním kroku je důležité si připravit talíř s teplou vodou, do kterého budete namáčet tvrdé rýžové papíry, aby změkly.

Nyní jste už připravení motat letní závitky. Nejprve namočte rýžový papír a rozprostřete na prkénko. V jeho dolní třetině začněte skládat krevety, na to plátek vaječné omelety, salát, bylinky a nakonec uvařené rýžové nudle. Kraje rýžového papír zahněte směrem dovnitř, spodní okraj přetáhněte přes náplň. Závitek pevně uchopte do obou rukou a snažte se ho zatočit co nejpevněji. Takto zabalený závitek je připravený k servírování.

Závitky jsou velmi syté, proto to s množstvím nepřežeňte. Je dobré je namáčet do omáčky, kterou si připravíte z 1 lžíce cukru, rozmačkaného stroužku česneku, 2 lžic rybí omáčky, rýžového octa a limetové šťávy.

Nyní už nezbývá nic jiného, než popřát dobrou chuť!

O autorovi

Karla Líbalová