Cizokrajná kuchyně je stále více oblíbenější. Jídlo jako pizza, špagety, sushi už skoro zdomácnělo a my je s velkou oblibou připravujeme i sami doma. Znáte ale přípravu vietnamských letních závitků? Možná plno z nás zná klasické smažené jarní závitky. Letní závitky jsou lehčí nesmaženou variantou, které v asijské kuchyni slouží jako předkrmy. Pojďme se společně podívat, jak si doma připravit letní vietnamské závitky.
Na letní závitky budete potřebovat:
- rýžový papír (průměr cca 16 cm)
- čerstvé bylinky – koriandr, může být i vietnamská máta
- rýžové vlasové nudle
- hlávkový salát
- krevety
- vejce
- sůl
- rybí omáčku
Postup
- V první řadě je potřeba si připravit malé krevety. Ty uvařte ve vroucí vodě, zbavte ocásků a přeřízněte podélně.
- V dalším kroku si připravte vaječnou omeletu. Vejce rozmíchejte s trochou mléka a místo soli přidejte rybí omáčku.
- Nyní nakrájejte omeletu na malé proužky, které budou o velikosti cca 8×1 cm. Tento proužek by se měl vejít do jednoho závitku.
- Bylinky omyjte a natrhejte na malé kousky.
- Rýžové nudle je potřeba podle návodu uvařit. Po uvaření nudle zceďte a propláchněte vlažnou vodou, aby se nelepili a lépe se s nimi manipulovalo.
- V posledním kroku je důležité si připravit talíř s teplou vodou, do kterého budete namáčet tvrdé rýžové papíry, aby změkly.
Nyní jste už připravení motat letní závitky. Nejprve namočte rýžový papír a rozprostřete na prkénko. V jeho dolní třetině začněte skládat krevety, na to plátek vaječné omelety, salát, bylinky a nakonec uvařené rýžové nudle. Kraje rýžového papír zahněte směrem dovnitř, spodní okraj přetáhněte přes náplň. Závitek pevně uchopte do obou rukou a snažte se ho zatočit co nejpevněji. Takto zabalený závitek je připravený k servírování.
Závitky jsou velmi syté, proto to s množstvím nepřežeňte. Je dobré je namáčet do omáčky, kterou si připravíte z 1 lžíce cukru, rozmačkaného stroužku česneku, 2 lžic rybí omáčky, rýžového octa a limetové šťávy.
Nyní už nezbývá nic jiného, než popřát dobrou chuť!