Hubnutí Jídlo

Vyměňte nezdravé verze pokrmů za zdravější

Vyměňte nezdravé verze pokrmů za zdravější
Napsal Barbora

Milujete hranolky, brambůrky a rádi si dopřáváte k snídani sušenky? I když vám ve chvílích, kdy jídlo konzumujete, je dobře, vaše tělo strádá. Vždyť ve smažených bramborech a sladkostech vaše tělo příliš živin nenajde. Jak nezdravé pokrmy vyměnit za jejich zdravější verze?

Domácí hranolky

Hranolky většinou milují především děti, ale právě u nich chceme rozvíjet zdravý vývoj a dbát o vyvážený jídelníček. Co jim však místo hranolek dopřát? Připravit jim můžete domácí hranolky z mrkve, celeru, batátů či klasických brambor, které však nebudou nasáklé olejem a zbytečně přesolené. Stačí když si zeleninu nakrájíte do tvaru hranolek. Vhodíte do mísy, přidáte trochu olivového oleje, soli a sušených bylinek (tymián, rozmarýn, bazalka), promícháte a rozložíte na plech vyložený pečícím papírem. Takto nechte péct při přibližně 220 stupních Celsia. Hranolky neobracejte, aby se vám zbytečně neponičily. Nechte takto péci, dokud nemají zlatavou barvu. Poté si dopřávejte jejich skvělou chuť.

Náhrada za ranní sladké

Místo sušenek k snídani či odpoledne ke kávě, si dopřejte ovocné smoothie. Vaše tělo touží po sacharidech a je v podstatě jedno, v jaké formě mu je dodáte. Základem je mléko (nejlépe rostlinné), do kterého přidáte, banán, lesní plody, kokos a trochu oříšků. Rozmixujete a pijete jako hutnou svačinku či snídani. Připravovat smoothie můžete také jen z vody a různých druhů ovoce, popřípadě zeleniny a bylin. Fantazii se v tomto ohledu meze nekladou.

Vyměňte nezdravé verze pokrmů za zdravější

Alternativa brambůrek

Místo kupovaných brambůrek si můžete doma připravit jejich domácí verzi z řepy, batátů či mrkve. Stačí zeleninu nakrájet na velmi slabé proužky, promíchat s olivovým olejem a vyložit na plech. Pečte pomalu, aby se vám zelenina nespálila, ale byla dokonale křupavá. Tyto domácí zeleninové brambůrky můžete večer mlsat u televize namísto kupovaných, které jsou plné oleje a soli. Brambůrky můžete vyměnit i za nesolené oříšky, pozor však na množství, které jich zkonzumujete.

O autorovi

Barbora