Italská kuchyně má svá specifika. A to je dobře, neboť pokud by je neměla, nebude celosvětově patřit mezi ty vůbec nejoblíbenější. Gastronomie v zemi rozprostírající se na Apeninském poloostrově sází především na čerstvé suroviny a relativní jednoduchost. Italové samozřejmě nepodceňují ani detaily, které dělají výsledek na talíři ještě o něco lepším. Kombinace výběrových surovin je naprostým základem, nezapomínejte na kvalitní česnek, vejce a v neposlední řadě také olej z oliv, díky nimž dostane výsledný pokrm jedinečnou chuť. Nakonec, vyzkoušejte sami a uvidíte!
Už nemusíte chodit jen do restaurací…
Při dnešních možnostech jsou špagety carbonara doslova pro každého a zvládne je nepochybně i ten, kdo není v kuchyni zrovna za kulinářského mistra. Italské národní jídlo, do kterého patří ke špagetám sušená slanina (pancetta), rozšlehané vejce, pár stroužků česneku nebo parmazán. Podobně jako v případě francouzského ratatouille si tento pokrm připravovaly v minulosti miliony lidí, zejména z chudších vrstev. Je totiž poměrně snadné na přípravu a chutná zkrátka báječně. Pokud nevíte, co dnes večer připravit početnější rodině, není důvod nepřemýšlet právě nad velkou porcí špaget, připravených přesně podle starého italského receptu.
Základem italské kuchyně je bezesporu olivový olej, a to už od dob antických. Využití pochopitelně najde nejen na talíři, ale když už je k dispozici, byl by hřích jej nevyužít právě při vaření. S rozšířením středomořských receptů do severněji položených oblastí se dostal i na náš stůl, výborně ladí se špagetami, sýrem, domácím kváskovým chlebem, ale i těstovinami, rizotem nebo řadou různých dezertů.
Nákup olivového oleje rozhodně nepodceňujte
Vybrat prvotřídní ingredience je důležité, byla by škoda dát šanci nejlevnější variantě ze supermarketů, uchovávané v plastu po celou dobu přepravy z ciziny, dlouhé týdny čekající v regálech. Proč nedat přednost opravdové kvalitě, která se nezapře už po prvním malém ochutnání na špičku lžičky? Například Chiavalon Ex Albis se hrdě řadí mezi světovou špičku mezi olivovými oleji, chutná po koření a ovoci, zavoní čekankou, rajčaty a mandlemi, možná si vzpomenete i na jemnou mátu a zelená jablíčka. Nejen Itálie nebo Řecko dokáží totiž vyprodukovat naprosto jedinečný přírodní olej, dnes už si jej můžete pořídit třeba i v chorvatských olivových hájích!